Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Tre-retters barnemat

Vår seks år gamle sønn har to foreldre som er gale etter både fotball og mat. Dette har ført til at han allerede har vært på fotbllkamper på store stadionanlegg som Camp Nou, Anfield Road, Ullevål Stadion, Sør Arena og Nedre Eiker Stadion. På matsiden har det imidlertid begrenset seg til noen restaurantbesøk og mekking av hverdagsmat. Derfor kom mor på den geniale ideen på at vi skulle bruke en av dagene i ferien til å lage en skikkelig middag sammen.

De eneste reglene var at det skulle være minst tre retter, at en av dem skulle inneholde noe han ikke hadde smakt før og han skulle være med på å lage alle rettene. Han fikk være med på å bestemme hva vi skulle lage. Beslutningen falt på:

  • Sushi
  • Pasta med kjøttsaus
  • Sjokolademousse

Siden Elias hadde smakt alt dette fra før, laget vi en liten ekstra rett: Ristet brød med foiles gras.

Vi ønsker at sønnen vår skal vite hvordan ting lages og kunne lage maten sin fra grunnen av. Vi lar han få delta i alle deler av prosessen, og overtar kun selv når det skal håndteres tyngre maskineri eller det er behov for litt mer hånd-til-øye koordinasjon enn en seksåring har.

Line og Elias begynte med å lage Sjokolademousse. Oppskriften finner dere her. Den eneste vi gjorde forskjellig, var at vi brukte 36% sjokolade for å gjøre det litt mer barnevennlig. Her gjorde Elias alt unntatt å håndtere kjøkkenmaskinen og øse sjokolademassen over i glassene.

Så gjøv vi løs på å lage kjøttsaus. Elias kuttet gulerøtter, selleri, hvitløk og løk, og blansjerte det lett i pannen. Mor hadde i kjøttdeig og delte det opp i mindre biter. Resten av stekingen tok han seg av. Line hadde i køttkraft og Elias hadde i tomatpure.

Så laget vi pastadeig. Elias veide opp mel (type 00) og kakket egg. Jeg satte det hele i KitchnAiden og lot det kjøre til deigen var smidig. Så pakket vi det i plastfolie og la det i kjøleskapet.

Sushi er en ting vi sjelden gidder å lage. Kort og godt fordi den sushien man lager selv, ikke blir så mye bedre enn den man kjøper på en OK Sushi-sjappe. Dessuten er det vanskelig å få tak i flere forskjellige typer fisk som har vært så bra behandlet at man kan lage sushi av den. På Meny har de såkalte Sushi kit. En boks som inneholder alt du trenger for å lage Sushi, unntatt fisk. Vi kjøpte en slik boks. Som fisk brukte vi Salma laks. Line kokte risen, jeg blandet den med Sushi-eddik og laget noen tynne fiskefileter. Elias pakket risen og la på fisken.

Så ristet vi brød, og smurte de ristede skivene med foiles gras. På voksenskivene hadde vi på balsamico og nystekte kantareller. Vi droppen kantarellene på Elias sin porsjon.

Elias elsker leverpostei, så det var ikke så overraskende at foiles gras falt i smak. Blasamico ble også bifalt med høylytt velbehag. Det eneste som var å utsette på retten var at den var den var litt grisete å spise, og med en vimsete seksåring til bords var det godt vi hadde en ren klut lett tilgjengelig…

Vi spiser stort sett Sushi en gang i uken, men har ikke laget det selv så lenge Elias har levd. Derfor var det litt spennende å smake en hjemmelaget versjon. De få bitene vi hadde laget gikk ned på høykant. Den eneste som ikke var helt fornøyd var meg selv. jeg hadde vært litt vel ivrig med Wasabien, og det brant godt i nesa når jeg spiste. Dette hadde dog en ganske stor underholdningsverdi for resten av familien.

Etter to forretter var det på tide på lage ferdig hovedretten. Jeg tok ut pastadeigen fra kjøleskapet og kjevlet og strimlet deigen ved hjelp av pastamaskinen vår. Elias var med, og matet deig ned i maskinen. Line kokte pasta og hun og Elias smakte til pastasuasen. Så ble mten montert og servert. Det ble sykt godt. Jeg blir neppe overrasket hvis vi kommer til å lage pastaen selv mye oftere fremover.

På dette tidspunktet var vi alle ganske mette, men som jeg pleier å si: “Man blir ikke skikkelig tjukk hvis du gir deg når du er mett”. Vi proppet derfor i oss desserten også. Den ble litt for søt for Lines smak, så Elias fikk spise to porsjoner sjokolademousse. Det hadde han ikke så mye i mot.

Selv om vi alle var sprekkeferdige etter maten, var vi enige om at dette hadde vært en veldig morsom og hyggelig greie. Elias syntes det var gøyest å lage pastaen, men likte sjokolademoussen best. Vi kommer til å gjøre dette igjen, og vi oppfordrer andre til å prøve å utfordre både seg selv og barna mer på kjøkkenet. Det er ikke så vanskelig!

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>