Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Bedriftsbesøk på Bøgedal

For noen måneder siden hadde jeg gleden av å spise på Maaemo, den eneste norske restauranten med to stjerner i Guide Michelin. Det var på alle måter en strålende opplevelse, og jeg anbefaler varmt alle å unne seg selv et slikt besøk. Det er ikke dyrere enn på andre gode restauranter i Norge, og du vil få en opplevelse for livet.

Stort sett serverte restauranten uhyre kompliserte retter, med viner som løftet smaksopplevelsene helt til himmels. Men en av rettene forventer man ikke å finne på en slik restaurant: Nybakte rundstykker, godt smør og øl. Det smakte aldeles fortreffelig! Ølet kom i fra et lite bryggeri som heter Bøgedal. Det smakte helt ulikt alt annet jeg har borte i, og jeg fikk umiddelbart lyst til å vite mer om dette bryggeriet.

Når årets ferie skulle planlegges, havnet Legoland på listen over steder som skulle besøkes. Det viser seg at Bøgdal ligger litt utenfor Vejle, kun to mil fra Legoland. Det ble brått veldig fristende å legge veien innom dette lille bryggeriet. I tillegg fant vi et hotell i nærheten, som så veldig lovende ut, med Spa og restaurant med godt rykte. Da var det hele avgjort.

Vi tilbragte to netter på femstjernershotellet Comwell Kellers Park, som ligger noen kilometer utenfor Vejle sentrum. Hotellet ligger idyllisk til, med utsikt over fjorden, spaavdeling, svømmebasseng og en veldig god restaurant. Det eneste som skuffet oss, var at barn ikke var velkommen i spa, og at frokosten var fryktelig kjedelig. Men til gjengjeld fikk jeg den beste Entrecoten jeg noen gang har spist. Og ikke minst: De har sin egen Bøgedal, spesiallaget for hotellet. Dette er det danskene kaller en ”Classic”. En litt mørkere lagertype. Den var veldig god, og vi fikk lov til å kjøpe med oss 6 flasker hjem.

Vi hadde på forhånd avtalt omvisning på Bøgedal med Gitte på bryggeriet. Dette gjorde vi ved å kontakte dem via websidene deres. De tar gjerne i mot større grupper, inkludert smaking og foredrag, mot betaling. Små grupper får ikke dette, men er hjertelig velkommen til å komme innom. Gården lå et stykke ut på landet utenfor Vejle, og GPSen fikk kjørt seg skikkelig før vi fant frem. Skiltingen er dårlig, kort og godt fordi de ikke ønsker å bli rent ned av besøkende.

Bøgedal er et veldig lite bryggeri, og det er ikke noe eget opplegg for besøkende. De produserer ikke mer enn 30.000 liter øl i året, alt på 0,75 liters flasker. Hver batch er på 680 flasker, og selv om de lager de samme oppskriftene flere ganger, varierer batchene en del på smak. Jeg skal komme tilbake til hvorfor.

Ølet produseres etter gamle, danske tradisjoner. De lager noe de kaller ”Godtøl”. Dette er en gammel betegnelse på ølet man laget på det første vannet man siler fra vørteren. Ofte hadde man i en ny omgang med vann, og laget det man kalte ”tynnøl” av dette. Dette var lyst, alkoholfattig øl. Jeg har også inntrykk av at de for en del øl kjører en dobbeltmesking. Uansett preges ølene deres av mye restsødme, mye kornpreg og lite bitterhet. Alle ølene ettergjæres på flaske.

I motsetning til det som har vært moten de siste årene, bruker de bruker lite bitterhumle i ølene sine. Gitte Holmboe, som viste oss rundt og som lager alle oppskriftene, mente at det at hun er kvinne påvirker oppskriftene. Hun mener kvinner ønsker balanserte øl, med mindre bitterhet. Det er mulig det, men jeg er mann og liker ølene til Bøgedal veldig godt.

Det er flere spesielle ting ved produksjonen til Bøgedal. Jeg kjenner ikke til noen andre bryggerier som varmer vørteren ved hjelp av åpen ild, mens de skummer av koagulert protein. Dette gjør prosessen langsom, og jeg tipper det er vanskelig å holde jevn temperatur. De mener selv at ølene deres er klarere enn andre ufiltrerte øl. Dette er jeg ikke helt enig i. De ølene deres jeg har sett, har vært ganske uklare. Uten at det nødvendigvis betyr noe.

Bøgedal smykker seg med å være et ”all gravity” bryggeri. Det vil si at de kun benytter tyngdekraften til å føre ølet gjennom de forskjellige delene av prosessen. Dette gjør de ved å heise karene opp, og la klodens tiltrekningskraft gjøre resten av jobben. De brygger for øvrig i åpne kar. Brygget får stå i 17 dager før det tappes på flaske. Alle flasker tappes og korkes for hånd.

De er også et økologisk bryggeri, og er veldig opptatt av kornet som brukes til brygging. De har etter hvert begynt å produsere en del av kornet de benytter selv, og har en egen serie som de kaller ”gamle kornsorter”.

Siden alt foregår manuelt, vil ølet variere en del fra batch til batch. De har ingen temperaturregulering av bryggerilokalet, så det alene vil påvirke sluttresultatet i stor grad.

Det som likevel skiller dem mest fra andre bryggerier jeg har besøkt, er mentaliteten de brygger ølet med. De ønsker ikke støyende produksjonsapparater, de hører gjerne på klassisk musikk mens de brygger. De gjør dette fordi de liker det, og er redde for at det ikke lenger vil være morsomt hvis de øker produksjonen. Økonomisk går bryggeriet i pluss, så hvis de trenger å tjene mer penger har de mer lyst til å gjøre andre ting ved siden av, enn å lage mer øl. Slik kompromissløshet kan man like!

Men er dette ølet godt? Jeg liker det veldig godt, men synes det passer bedre til mat, enn å drikke helt alene. Det er lite bitterhet i ølet, og elegansen kan minne mer om vin enn de mikrobryggene vi har blitt vant til de siste årene. Ølet serveres både på Maaemo og Noma (kåret til verdens beste restaurant), noe som skulle borge for kvalitet. Prøv det gjerne sammen med god og fersk gjørbakst. Folk jeg kjenner som har høy kompetanse rundt brygging mener det for ofte er kvalitetsfeil på ølet, noe som kanskje ikke er så rart, bryggemetoden tatt i betraktning.

Men hvor kan du få kjøpt det? Jeg har hørt at de fra tid til annen har det på polene i Vika (Oslo) og Valkendorfsgate (Bergen). Ellers må du på Maaemo for å smake det. I København kan du kjøpe det på ølbutikken Barley Wine og på en av bodene i Torvehallerne. Det koster rundt 100 kroner flasken på disse stedene. Ellers kan du ta turen til Vejle å kjøpe det rett fra bryggeriet. Da kan du fa det ned til 75 kroner flasken.

Hvis du ikke gidder å ta turen til Vejle, kan du heller se denne videoen fra brygeriet.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>