Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Luke 23: Nøgne Ø Julesnadder og Kinn Julefred

I går skrev vi litt om svenskenes beste landslagssang. Vi kan selvfølgelig mye bedre i Norge. I 1994 løp vi i ring rundt dem med vår egen VM-sang «Alt for Norge». Den er mer stadionvennlig enn min egen fovoritt, som først kom til EM i 2000. Mesterskapet var en tragedie for Norge, åde resultatmessig og spillemessig. Men sangen til Racer BK (også kjent som Dum Dum Boys) vil leve evig. «Bønda i fra nord» spilles støtt og stadig, og den har tålt tidens tann meget godt. Du kan høre den her.

Nøgne Ø Julesnadder:


Farge:

Dæn e brun

Nese:

Nellik, svisker, blomsteraktig.

Smak:

Havre, litt brent, litt bitter. Kaffe, svisker.

Ettersmak:

Tørr finish med noe bitterhet.

Denne er veldig god, men er veldig annerledes enn de andre juleølene til mine venner på Nøgne Ø. Men i motsetning til de andre juleølene, vil nok denne egne seg svært godt til julemiddagen, både til ribbe og pinnekjøtt, sammen med en god akkevitt.

Kinn Julefred (sterk)

Kinn Bryggeri holder til i Florø, og ble etablert så sent som i 2009. Grunnleggeren heter Espen Lothe, og vant NM i hjemmebrygging i 2006 og 2007. De er et av svært få bryggerier som fremdeles gjører på åpne tanker. De lager en rekke gode øl, hvorav min soleklare favoritt er Vestkyst (IPA).

Logoen deres viser Kinnaklåva, en fjellformasjon på øya Kinn. Denne formasjonen har fascinert meg siden jeg var liten, og jeg har sett den hver gang jeghat tatt fergen ut til Værlandet, hvor familien min kommer fra. Sønnen vår har også blitt fascinert av dette fjellet, og en gang vi var på polet, gikk han bort til en flaske Vestkkyst, pekte på logoen og ropte.: «De pappa, det er Kinnaklåva».

Farge:

Dæn e åsså brun

Nese:

Havre, hasselnøtter. Lukter ikke så mye.

Smak:

Rund. Malt, svisker, sødme, valnøtter.

Ettersmak:

Bitterheten trer frem, det samme gjør kaffe. Fruktigheten fra svisker og nøttene er der enda.

Dette er også en god matøl. Den kan man trygt ha til Pinnekjøtt, eller juleskinke. Som koseøl, har vi smakt bedre i løpet av kalenderen, men den egner seg også godt til dette. Vi liker den veldig godt, og kommer nok til å jekke en av denne når vi skal ha pinnekjøtt på tredje juledag.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>