Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Luke 19: Smisje Kerst

Det er på tide å ta opp nok en traumatisk Vålerenga-sang. Denne er også med på det faste repertoiret når Elias skal sove. Jeg har sunget den så mange ganger nå, at selv med enorm motvilje, har jeg lært teksten utenat. Da vi skulle ha en familieda i hlstferien, spurte jeg Elias hva han hadde lyst til å gjøre: «Jeg vil se Vålerenga Kjerke»! Som sagt, så gjort.

Vålerenga kjerke brant ned en hlstdag på slutten av 70-tallet. En uforsiktig håndtverker hadde lagt igjen en loddebolt i takrenna, og den antente alt løvet som hadde samlet seg der. Ikke lenge etter var kirken overtent. Den er på mange måter et symbol på bydelen, der den står på høyden og ser ned på trehusene på Vålerenga. Folk samlet seg i et forsøk på å redde kirken, men til liten nytte. Denne sangen ble skrevet mange år senere, og har blitt etfast innslag på Vålerengas kamper. Den synges før laget kommer på banen.

Sangen kan høres her.

Smisje Kerst

Brouwerij Smishe er belgias minste craft bryggeriet i Belgia. De ble startet opp så tidlig som i 1995, av en tidligere birøkter. Dette forklarer den distinkte honningsmaken en finner i mange av deres øl.. i 2008 flyttet bryggeriet fra Brygge til en liten landsby som heter Mater. To år etter aqnnonserte de at de skulle slutte å produsere alle sine tidligere øl, for å fokusere 100% på en blond, humlerik øl som fikk navnet Smiske. Bare denne tradisjonelle juleølen ble bevart.

Farge:

Mørk gyllen

Lukt:

Honning, marsipan, sitrus, røyk, grønnsåpevann

Smak:

Fyldig, søtt, røkt, honning, melon, brent treverk

Ettersmak:

Hvit sjokolade, alkohol og hasselnøtter i ettersmaken, svisker

Denne likte vi veldig godt. Litt søt, men likevel godt balansert. Litt usikker på om den passer som matøl, men vil definitivt prøve den sammen med nøtter.

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>