Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Luke 12: Gouden Carolus Christmas

Året var 1989. Start hadde akkurat rykket opp, etter en svært dramatisk avslutning på 1988-sesongen. Dette hadde vært min første hele sesong som Start-supporter. Jeg hadde sett stort sett alle hjemmekamper. Min gode venn Franco og jeg pleide å sykle de 8 kilometerne fra Hellemyr til Lund, og snike oss inn på stadion over gjerdet på østsiden av stadion. Der fikk vi se Francos nabo Totto Dahlum briljere i sin debutsesong. Det var stort å se en gutt vi kjente lykkes så til de grader på fotballbanen.

Men Totto var ikke alene. Med på laget hadde han blant annet Svein Mathiesen, Sten Glenn Håberg, Olav Klepp, Claus Eftevåg, Pål Lydersen og i Juni hentet de en pjuskete liten fyr som het Erik Mykland for 60.000 kroner fra Bryne. Han skulle også vise seg å være rimelig god. På trenerbenken satt evigunge Karsten Johansen.

Vi trodde dette var begynnelsen på en ny gullalder for Start, og selv om det ble lite edelt metall for laget de neste sesongene, vil jeg hevde dette Start-laget må ha vært det beste laget vi noen gang har hatt på sørlandet. De spilte fantastisk angrepsfotball, og viste teknikk få andre kunne matche. Hadde de bare hatt litt moral, hadde de ha vært fullstendig ustoppelige.

For å feire opprykket spilte de inn sangen «Heia, heia Start», hvor laget synger hele sangen selv. Det kan diskuteres hvor vakkert dette er, men sangen og videoen tar meg alltid tilbake til de lykkelige ungdomsårene sammen med «Romeren» på tribunen på kuholmen.

Gouden Carolus Christmas

Het Anker er et bryggeri som holder til i den belgiske byen Mechelen. Bryggeriet har historie som går helt tilbake til 1471. I flere hundre år ble ølet brygget av munker, før det ble kjøpt opp og modernisert på 1870-tallet. Etter min mening lager de riktig god øl i klassisk belgisk stil. Du finner et par svært god øl på stooore flasker på Vinmonopolet.

For kuriositetens skyld, kan jeg nevne at bryggeriet i 2003 bestemte seg for å fordle ølet sitt: De begynnte å produsere Whisky. Gouden Carolus Single Malt er planlagt lansert i 2013. Du finner en nedtelling til lanseringsdato på hjemmesidene til bryggeriet.

Farge:

Mørk rødbrun. Klar.

Nese:

Hostesaft, lakris, malt, svisker, sødme.

Smak:

Fylde og sødme. Karamell, lakris og svisker. Smaken minner også litt om hostesaft.

Ettersmak:

Sødme og svisker svinner ut i noe bitterhet helt mot slutten.

Dette var et merkelig øl. Helt ulikt de andre ølene vi har smakt, og veldig uvanlig til belgisk øl å være. Det er så jeg lurer på om dette brygger er mislykket, eller om det er noe galt med flasken. Godt er det i alle fall ikke.

1 comment to Luke 12: Gouden Carolus Christmas

  • Lasse L

    GC Christmas gjør seg absolutt best etter et par år på flasken.
    De siste årene har den vært veldig preget av søt lakris (og ikke anis, som er en vanligere smak i belgiske julebrygg).
    To- tre år er en god ventetid før smakene er rundere og absolutt bedre.
    Bryggerimester Vincent ser gjerne at man venter enda et år eller to…

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>