Vi drikker oss frem til jul

For andre året på rad blogger vi om vår Juleølkalender. Vi fyller hvert år en kasse med gode juleøl, og drikker en for hver dag i advent. Dette kan du lese om her de neste ukene.

Luke 11: Mikeller Til… Fra…

I 2009 dukket det opp en ny Liverpool-hymne, som nesten har tatt over plassen til den mer kjente hymnen (mer om den senere, tro dere meg). Sangen heter «The Fields Of Anfield Road», og den synges til melodien til «The Fields of Athenry», som ble komponert av Pete St. John i 1979.

Det har ikke vært uvanlig å høre originalen bli avsunget på fotballbaner rundt om i England og Skottland. I 2009 kom altså en ny tekst, og fansen fra Liverpool annekterte like godt hele sangen. Det siste verset er dedikert de 96 som omkom på Hillsborrough, og i forbindelse med 20-års-jubileet til tragedien, ble en versjon av sangen gitt ut som single. Den klatret helt til 14. plass på de engelske hitlistene.

For meg fanger sangen mye av det å være fotballsupporter: Forgudingen av enkeltspillere, forbrødring mellom fans, drømmene om suksess og minnene om fordums storhet. Den tar meg tilbake til de lykkelige barneårene, da Liverpool vant absolut alt, og jeg får faktisk en liten klump i halsen under refrenget:

All round the Fields of Anfield Road

Where once we watched the King Kenny play

And could he play

We had Heighway on the wing

We had dreams and songs to sing

Of the glory round the Fields of Anfield Road

En flott versjon av sangen kan du finne her:

Mikeller Til… Fra…


På tide å dra frem min store helt i bryggeverden (beklager Kjetil i Nøgne Ø). Mange tror at Mikkeller er EN person, men det er det faktisk ikke. Navnet er satt sammen av fornavnet til en og etternavnet til en annen av grunleggerne: Mikkel Borg Bjergsø og Kristian Klarup Keller. En annen misforståelse, er at dette er et bryggeri. Det er det heller ikke. Mikeller er et såkalt «Fantomnryggeri» eller «Gjøkungebryggeri», som jeg selv foretrekker å kalle det.

Dette betyr at de ikke har noe eget bryggeri, de brygger sine øl på en rekke andre bryggerier i mange forskjellige land. Dette gir dem friheten til å eksperimentere og leke så mye de vil. Da de ble grunnlagt i 2006, var hensikten å utfordre de danske smaksløker med intense smaker. De hentet inspirasjon fra USA, og ble allerede i sitt første år kåret til «Årets Bryggeri» i Danmark. Denne utmerkelsen fikk de igjen i 2008.

Siden åpningen har de brygget over 100 forskjellige typer øl. Jeg har selv bare smakt rundt 20 av dem, og det er kun ett av dem jeg ikke har likt (det ultrabitre ølet «1000 IBU»). De fleste ølene er reelle smaksbomber og bærer preg av ekstrem bryggekompetanse og eksperimentell lekenhet. For meg er dette ikke-bryggeriet noe av det yppeste du kan finne i ølverden.

Siden de ikke har noe bryggeri, er det vanskelig å besøke dem. Jeg vil heller anbefale et besøk til Mikkeller bar i København. Her har de over 20 forskjellige Craft Beer på fat, og man blir helt euforisk i forsøket på å drikke seg gjennom listen, selv om de serverer i 0,25 liters glass. Dette er mitt Mekka og Medina, og jeg har hatt et par utrolig flotte besøk det. Jeg lengter tilbake, og gleder meg til ølfestivalen i mai.

Farge:

Svart som natta.

Nese:

Kaffe, nellik, aske, hasselnøtter, kaffelikør, mørk sjokolade. Veldig lite fruktighet, men et hint av sitrus.

Smak:

Masse røyk og kaffe. Minner om bingokveld på lokalet. En del aske, nellik, hasselnøtter og bitterhet.

Ettersmak:

Bitter og tørr finish. Fremdeles mengder med espresso.

Du verden, denne er veldig god allerede, men vil ha godt av å lagres noen år. Den vil da balansere seg bedre, og de kraftige smakene vil tone seg noe ned. Jeg er glad vi har to flasker til. De skal få stå i kjøleskapet LENGE.

1 comment to Luke 11: Mikeller Til… Fra…

Leave a Reply

 

 

 

You can use these HTML tags

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>